فهرست مطالب

پژوهش های آبخیزداری - پیاپی 135 (تابستان 1401)

نشریه پژوهش های آبخیزداری
پیاپی 135 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تیمور تیموریان، علی اکبر نظری سامانی*، سادات فیض نیا، خالد احمدآلی، سید مسعود سلیمان پور صفحات 2-15
    فرسایش خندقی (آبکندی) یکی از مهم ترین نوع های فرسایش آبی است که به دلیل تاثیرهای درون منطقه یی و برون منطقه یی، نقش زیادی در ویرانی و نابودی توان تولید سرزمین دارد. تهیه ی نقشه ی مکانی احتمال رخ داد فرسایش خندقی برای مدیریت مناسب تر کاربری زمین با هدف کاهش تخریب زمین در منطقه های آماده ی رخ داد خندق کارآیی زیادی دارد. پراکنش این فرسایش در ایران و گستردگی عامل ها و فرآیندهای موثر بر ایجاد آن، مانعی بزرگ در ایجادکردن مدلی فراگیر برای پیش بینی رخ داد آن در مقیاس بزرگ است. هدف از این تحقیق تهیه کردن نقشه ی احتمال رخ داد فرسایش خندقی با مدل یادگیری ماشینی بیشینه ی آنتروپی در استان فارس است. در این پژوهش از متغیرهای مرتبط با ویژگی های زمینی و به ویژه خاک بهره گیری شد. سطح زیر منحنی ویژگی عامل گیرنده بیش از 90% به دست آمد، که نشان می دهد مدل به خوبی توانست فرسایش خندقی را با داده ها ارزیابی کند. برپایه ی یافته های آزمون جک نایف، متغیرهای احتمال روی داد افق R، عمق خاک، درصد قطعه های درشت دانه، پی اچ در محلول کلرید پتاسیم، و درصد ذره های لای بیش ترین تاثیر را در مدل سازی فرسایش خندقی داشت. نقشه ی توزیع مکانی احتمال رخ داد خندق، نقشه ی حساسیت زمین ها به فرسایش خندقی است. بر پایه ی یافته ها بیش ترین حساسیت به فرسایش خندقی در جنوب استان فارس است. نقشه ی تهیه شده در این تحقیق می تواند نقشه ی پایه برای آمایش سرزمین، مدیران و مهندسان شهرسازی، راه سازی، منابع طبیعی و کشاورزی باشد.
    کلیدواژگان: استان فارس، فرسایش خندقی، مدل بیشینه ی آنتروپی
  • مانیا دانش فر، خدایار عبدالهی*، امیرحمزه حقی آبی، نسرین قرهی، مهدی پژوهش، علی رئیسی صفحات 16-30
    بررسی سیلاب یکی از رایج ترین پدیده های مخرب طبیعی است و اهمیت زیادی دارد. به دلیل مشکل کمبود و نقص آمار آب در بیش تر ایستگاه های آب سنجی رود های کشور، شبیه سازی آب نگار سیلاب با نرم افزار های آب شناسی مهم است. نرم افزار های پرشمار آب شناسی برای شبیه سازی آب نگار سیلاب هست. این پژوهش کارآیی رابطه ی انتقال-پخش را در شبیه سازی 36 پدیده ی سیلاب در 5 بازه ی رود کشکان و سرشاخه های آن بررسی کرده است. ویژگی های فیزیکی بازه های بررسی شده و داده های آب سنجی هر پدیده ی سیلاب شامل آب دهی و مقیاس تراز آب ایستگاه ورودی و خروجی برای تعیین ضریب زبری مانینگ و شبیه سازی سیلاب با رابطه ی انتقال-پخش به کار گرفته شد. ارزیابی آب نگار های سیلابی نشان دهنده ی دقت پذیرفتنی نرم افزار در شبیه سازی روند سیلاب و مقدار آب دهی های سیلابی است. با هدف بررسی درستی نتیجه ی اجرای نرم افزار، ضریب های نش-ساتکلیف، RMSE، ضریب حجم سنجی، ضریب کالینگ گوپتا، و ضریب همبستگی R بررسی شد. مقدار بیش تر از 0/5 برای ضریب ناش ساتکلیف در 29 سیلاب از 36 سیلاب بررسی شده و مقدار پذیرفتنی ضریب های دیگر برای همه ی پدیده های سیلابی بررسی شده، تاییدکننده ی نتیجه ی شبیه سازی آب نگار سیلاب در آبخیز کشکان در مقیاس بازه یی با رابطه ی ساده شده ی انتقال-پخش برای این آبخیز است. رابطه ی ساده شده ی انتقال-پخش ممکن است برای شبیه سازی سیلاب در مقیاس بازه یی در آبخیزهای مشابه به کارگرفته شود.
    کلیدواژگان: روان آب سطحی، رابطه ی پخشیدگی، ضریب زبری مانینگ، ضریب نش-ساتکلیف، مقیاس بازه یی
  • حمید حسینی مرندی*، حجت الله کشاورزی، مریم عنایتی، غلامعلی نکوییان صفحات 31-44
    از سال 1397 تا 1399  از 20 چاه آب کشاورزی در آبخوان گربایگان فسا نمونه های فصلی آب زیرزمینی برداشته، و ویژگی های شیمیایی آن ها شامل هدایت الکتریکی، اسیدیته، مجموع مواد جامد حل شده (TDS)، سختی کل، نسبت جذب سدیم (SAR)، غلظت یون سولفات، کلر، پتاسیم، سدیم، منیزیوم، کلسیم، و بی کربنات سنجیده و بررسی شد. در این آبخوان میانگین هدایت الکتریکی dSm-1 4/7، اسیدیته 7/5، و میانگین نسبت جذب سدیم آب حدود 6/7 بود. به جز بی کربنات تفاوت مقدار عامل های شیمیایی دیگر میان جایگاه های نمونه برداری در تراز 1% معنادار بود. تحلیل مولفه های اصلی TDS،SO4-2، HCO3- وNa+ را موثرترین متغیرها در بازتاب دادن کیفیت آب زیرزمینی آبخوان تعیین کرد. تحلیل عاملی نیز زیاد بودن اندازه ی TH، Na+، و HCO3- را نشان داد. تحلیل خوشه یی اندوخته های آب محدوده ی مرکزی آبخوان را در یک گروه با شباهت 97%، و دو گروه با شباهت های 93 و 70% جا داد. گروه نخست بیش ترین تاثیر را از پخش سیلاب و تغذیه ی مصنوعی می گیرد، و دو گروه دیگر در منطقه های حاشیه یا بیرون از طرح جا می گیرند. اگرچه مدیریت بهره برداری نامناسب و برداشت از آبخوان بی رویه است، کیفیت آب زیرزمینی در ناحیه های مرکزی آن که بیش تر متاثر از تغذیه ی سیلاب است، بهتر است.
    کلیدواژگان: آبخوان، تجزیه ی شیمیایی، گربایگان، هدایت الکتریکی
  • زینب حزباوی*، مرتضی قراچورلو صفحات 45-59
    این پژوهش با هدف آگاهی از تغییر زمانی و مکانی تراز آب زیرزمینی در آبخوان دشت مشگین در استان اردبیل بر پایه ی تحلیل های آمار فضایی و وایازی (رگرسیون) زمانی و با داده های ژرفای آب زیرزمینی در مقیاس سالانه در 20 چاه نمونه در دهه ی 1395-1386 انجام شد. برای دست یابی به روش بهینه ی پهنه بندی تغییرهای مکانی تراز آب زیرزمینی از مقایسه ی روش های گوناگون درون یابی مانند تابع های شعاعی پایه، وزن دهی معکوس فاصله و کریجینگ بر پایه ی اعتبارسنجی متقاطع بهره گیری شد. رابطه های وایازی میان تراز آب زیرزمینی و سال های بررسی، برای شناخت شیوه ی افزایش و کاهش مجموعه ی زمانی داده ها برازش داده شدند. نتیجه ی مقایسه ی روش های درون یابی بر پایه ی اعتبارسنجی متقاطع نشان داد که ریشه ی دوم میانگین مربع های خطا به دست آمده از کاربرد روش های تابع های شعاعی پایه، وزن دهی معکوس فاصله و کریجینگ به ترتیب 21/98، 22/85 و 22/57 در 1386، و 23/45، 27/88 و 26/25 در 1395 بود. بنابراین، به دلیل توان به کار برده شده بر داده های پراکنده، و کم بودن جا های نمونه برداری در هر دو سال، خطای برآورد روش تابع شعاعی پایه کم ترین بود، و روش بهینه ی برآورد تراز آب زیرزمینی در آبخوان دشت مشگین دانسته شد. میانگین وزنی افت در کل آبخوان در این دهه نه متر محاسبه شد. افزون بر این، نقشه ی هم افت تراز آب زیرزمینی نشان گر کاهش تراز آب زیرزمینی در نیمه ی غربی، و افزایش آن در نیمه ی شرقی آبخوان بود، که با عامل های انسانی (برداشت آب از چاه ها در زمین های کشاورزی) مرتبط است. در مجموع به نظر می رسد که دقت و کارآیی روش های درون یابی به ویژگی های منطقه و داده های بررسی شده بستگی دارد. در آبخوان دشت مشگین، بیش تر بودن تخلیه از تغذیه در افت وخیزهای سالانه ی تراز آب زیرزمینی موثر بوده است. بنابراین، برقرار کردن توازن میان الگوی کشت و آبیاری، و الگوی تغییر زمانی-مکانی تراز آب زیرزمینی در طرح های مدیریت آبخوان دشت مشگین ضروری است.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری، توزیع مکانی، دشت مشگین، روش های درون یابی، منابع آب زیرزمینی
  • مظفر سلطانی نژاد، علی اکبر مهرابی*، حسن احمدی صفحات 60-70
    مهم ترین هدف طرح های آبخیزداری حفاظت از آب و خاک، کاهش سیلاب، و افزایش پوشش گیاهی است. برای توجیه اقتصادی کنش های آبخیزداری ارزیابی کارکرد آن ها مانند دیگر طرح های عمرانی لازم و ضروری است. در این تحقیق برای ارزیابی کردن اثربخشی کنش های آبخیزداری در شهرستان منوجان دو روش کمی و کیفی به کار گرفته شد. روش های کمی منحنی جرم مضاعف، منحنی تداوم جریان، و سازگان رژیم آبی (هیدرولیکی)، و روش های کیفی مصاحبه ی حضوری و تکمیل پرسش نامه بود. ارزیابی اقتصادی این طرح ها با دو معیار ارزش خالص کنونی و نسبت سود به هزینه انجام شد. داده های بارندگی و روان آب در سال های قبل و بعد از اجرای طرح ها، و داده های پرسشنامه ها جمع آوری، و در نرم افزارهای Excel و SPSS تحلیل کرده شد. منحنی جرم مضاعف بیان گر تاثیر مثبت کنش های آبخیزداری بر کاهش حجم روان آب بود، و منحنی تداوم جریان نشان دهنده ی آرام شدن جریان و تاثیر این کنش ها در کاستن از آب دهی های اوج است. نتیجه ی کیفی نیز بیان گر این بود که 80/58 % از مردم منطقه معتقد اند که اثر کنش های آبخیزداری مثبت است، و 19/42 % آن را بی اثر مثبت می دانند. اندازه ی معیارهای NPW و B/C به ترتیب 865450 و 5/120 به دست آمد، و بیان گر این است که طرح های انجام شده در شهرستان منوجان توجیه اقتصادی دارد، و تاثیر اقتصادی آن مثبت است.
    کلیدواژگان: آبخیزداری، ارزش حال خالص، حوزه ی منوجان، رژیم آبی، نسبت سود به هزینه
  • محمدعلی ذاکری، سید خلاق میرنیا، حمیدرضا مرادی* صفحات 71-87

    از آن جا که ایران در کمربند خشک جهان است و تاکنون ارزیابی جامع و دقیقی از وضعیت امنیت آب در کشور نشده است، بررسی تغییرپذیری آن که یکی از متغیرهای مهم اثرگزار بر امنیت ملی است برای تدوین الگوهای مناسب مدیریتی مهم و اجتناب ناپذیر است. این پژوهش در بزرگ آبخیز فلات مرکزی که وسعت و جمعیت آن زیاد است اجرا شد. هشت زیرشاخص مهم سرانه ی اندوخته های آب تجدیدپذیر، شدت بهره گیری از اندوخته های آب، بهره وری آب، سرمایه گذاری در زیرساخت های آب، کیفیت آب، دست رسی به آب آشامیدنی، و مدیریت آلودگی و بازچرخانی آب، تغییر پهنه ی پوشش سبز و پهنه های آبی بزرگ در دوره ی زمانی 20 ساله با فاصله ی زمانی 5 ساله (1375 تا 1395) به کار گرفته شد. نتیجه ی اندازه های به دست آمده برای امنیت آب در سال های پژوهش 0/356، 0/330، 0/363، 0/291 و 0/291 واحد برای سال های 1375، 1380، 1385، 1390 و 1395، و میانگین آن در بیست سال پژوهش 0/326 واحد بود. اولویت بندی عامل های موثر بر امنیت آب نشان داد که بیش ترین اندازه ی اثرگزاری بر امنیت آب از سرانه ی اندوخته های آب تجدیدپذیر و شدت بهره گیری از اندوخته های آب بود. لازم است با کاربرد مدیریت پایدار بر اندوخته های آبی، ضمن درنظر گرفتن بایدهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و توجه دادن نهادهای اجرایی و قانون گزار به امنیت آب برای روی کرد به آن در افزایش دادن امنیت ملی، تعادل مناسبی در بهره گیری از اندوخته های آبی و بهبود امنیت آب، و پی رو آن امنیت ملی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، توسعه ی پایدار، دیپلماسی آب، سیاست آب، مدیریت جامع اندوخته های آب، اقتصادی-اجتماعی
  • سیاوش محمدی بیگدلی، سعید ملماسی*، مژگان زعیم دار، مهرداد زمان پور صفحات 88-100
    تاثیر تغییر اقلیم بر دریاچه ها یکی از مهم ترین دشواری هایی است که انسان امروزین با آن روبه رو است. افزایش دما، آب شدن یخ ها در قطب شمال، و ناپدیدشدن ورقه های یخ در قطب جنوب از اثرهای تغییر اقلیم در کره ی زمین است. این پژوهش روند تغییر سنجه های اقلیمی را در آبخیز طشک در دوره ی 1990-2020 ارزیابی کرد. از آزمون من-کندال در افزونه ی XLSTAT نرم افزار اکسل بهره گرفته شد. با خروجی canESM2 که یکی از مدل های تغییر اقلیم جفت شده ی CMIP5 است، و برپایه ی حالت های ممکن RCP 2.6 و RCP4.5 و RCP8.5 تغییر دما در بازه ی 1990-2020-2100 بر پایه ی داده های ایستگاه هم دید آباده طشک ارزیابی شد. نتیجه نشان داد که در 30 سال گذشته تغییر روند بارش معنی دار بود، ولی تغییر دما و تبخیر معنی دار نبود. نتیجه ی پیش بینی حالت های ممکن برای آینده نشان داد که میانگین بیشینه ی دما در سه حالت بررسی شده افزایش می یابد. از آن جا که روند کلی افزایش دما افزایشی بود، می توان نتیجه گرفت که روند تغیر اقلیم در تراز آبخیز جدی است.
    کلیدواژگان: آبخیز طشک، تغییر اقلیم، پیش بینی حالت های ممکن، من-کندال، CanESM2
  • الهام رفیعی ساردویی* صفحات 101-118
    زمین لغزش یکی از روی دادهای طبیعی مهم است که هر ساله موجب زیان های مالی و تخریب اندوخته های طبیعی می شود. منطقه ی رابر در سرآب آبخیز هلیل رود به دلیل بودن سازندهای با خاک رس در آن آماده ی زمین لغزش است، و این موجب وارد شدن اندازه های زیادی از مواد معلق به سد صفا در منطقه ی رابر شده است. هدف از این پژوهش پهنه بندی این روی داد زیست محیطی با مدل های شبکه ی عصبی پیچشی، تابع شاهد قطعی، و ماشین بردار پشتیبان در رابر است. عامل های ارتفاع، شیب، فاصله از گسل، زمین شناسی، کاربری زمین، نوع خاک، پوشش گیاهی، فاصله از رود، و بارندگی به کار برده شد. نقشه ی پراکنش زمین لغزش ها در جایگاه متغیر وابسته با داده های سازمان زمین شناسی و بازدیدهای میدانی با بهره گیری از جی پی اس تهیه شد. از 70 زمین لغزش، 49 زمین لغزش (70%) برای شبیه سازی و 21 زمین لغزش (30%) برای اعتبارسنجی مدل به کار برده شد. نتیجه ی اعتبارسنجی مدل ها با منحنی ROC نشان داد که اندازه های سطح زیر منحنی برای مدل های شبکه ی عصبی پیچشی، ماشین بردار پشتیبان، و تابع شاهد قطعی به ترتیب 0/987، 0/958 و 0/899 است. به طور کلی، نتیجه ها هم خوانی رضایت بخشی میان داده های زمین لغزش در منطقه و نقشه های حساسیت زمین لغزش نشان داد، و کارکرد مدل یادگیری عمیق شبکه ی عصبی پیچشی بیش تر از دو مدل دیگر بود. نقشه ی حساسیت زمین لغزش در چهار رده با حساسیت کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد رده بندی شد. بر پایه ی نتیجه ی خروجی هر سه مدل بخش های مرکزی، جنوب شرقی و جنوب غربی منطقه در خطر زیاد و خیلی زیاد زمین لغزش است. انجام طرح های مناسب مانند دیوارهای حایل، جلوگیری از نفوذ آب، زه کشی مناسب، و کاشت پوشش گیاهی متناسب با محیط در دامنه های آماده ی لغزش ممکن است برای جلوگیری از این روی داد و مهار آن مناسب باشد.
    کلیدواژگان: تابع شاهد قطعی، سامانه ی اطلاعات جغرافیایی، شبکه ی عصبی پیچشی، شبیه سازی، ماشین بردار پشتیبان
|
  • Teimur Teimurian, Aliakbar Nazari Samani *, Sadat Feiznia, Khaled Ahmadaali, Seyed Masoud Soleimanpour Pages 2-15
    Gully erosion is one of the most important types of water erosion, which has a great role in the destruction of land production capacity due to intra-regional and extra-regional effects. Preparing a spatial map of the possibility of gully erosion for better management of land use with the aim of reducing land degradation in areas prone to gully occurrence is very efficient. The distribution of this erosion in Iran and the extent of factors and processes affecting its creation have been a major obstacle in creating a comprehensive model for predicting its occurrence on a large scale. The purpose of this study is to prepare a map of the probability of gully erosion using the machine learning model of maximum entropy in Fars province. In this research, it has been tried to use variables related to terrestrial characteristics, especially soil. According to the results, the area under the ROC curve is above 90%, which shows that the model has been able to evaluate the gully erosion in the study area using the studied data. According to the results of the Jaknaev test, the variables of R horizon probability, soil depth, percentage of coarse grains, pH, and silt particles have the greatest impact on modeling moat erosion in the study area. The spatial distribution map of the occurrence of the gully is a map of land susceptibility to gully erosion. Based on the findings, the highest sensitivity to gully erosion is related to the south of Fars province. The map prepared in this research can be used as a basic map for land management, managers and engineers of urban planning, road construction, natural resources, and agriculture.
    Keywords: Fars province, gully erosion, Maximum Entropy
  • Mania Daneshfar, Khodayar Abdollahi *, Amir Hamzeh Haghiabi, Nasrin Gharahi, Mehdi Pajoohesh, Ali Raiesi Pages 16-30
    Investigation of floods as one of the most common natural destructive phenomena is very important. Due to the problem of deficiency and defect of hydraulic data in most hydrometric stations in the country, flood hydrograph simulation by hydrological and hydraulic models is helpful. There are several hydrological and hydraulic models to simulate flood hydrographs. The present study has investigated the performance of Advection-Diffusion relationships of 36 flood phenomena in 5 study reaches of Kashkan river and its tributary. Physical properties related to the studied periods and hydrometery data related to each flood phenomenon, including discharge and scale of the input and output station, were used to determine the Manning roughness coefficient and flood simulation. Evaluation of obtained hydrographs indicates the acceptable accuracy of the model in term of simulating values of flood trends and discharge. In order to evaluate the accuracy of the model results, different coefficients such as: Nash-Sutcliffe, RMSE, Volumetric Efficiency, Kling-Gupta and R correlation coefficient were calculated. A value above 0.5 for the Nash-Sutcliffe coefficient in 29 flood phenomena out of 36 studied phenomena, and an acceptable range of other coefficients for all studied flood phenomena, indicates the verifiable results of flood hydrograph simulation using simplified propagation methods at reach scale for studied watershed. Therefore, Advection-Diffusion relationships can be used in similar watersheds to the study area to simulate floods.
    Keywords: Diffusion Equations, Interval Scale, Maning Roughness Cofficient, Nash-Sutcliffe Cofficient, Surface flow
  • Hamid Hosseinimarandi *, Hojatolah Keshavarzi, Maryam Enayati, Gholamali Nekuian Pages 31-44
    Groundwater samples were prepared from 20 wells in the Gareh Bygone aquifer during the 2018 to 2020 years seasonally. Chemical characteristics of these samples including EC, pH, TDS, TH, SAR, SO4-2, Cl-, Na+, K+, Mg+2, Ca2+ and HCO3- were analyzed. The average of water salinity was 4.7dS/m, the acidity was 7.5, the average SAR value is about 6.7 and in some wells, this factor is about 10.6. Analysis of variance shows that all chemical characteristics except HCO3- have a significant difference. The principal component analysis identifies TDS, SO4-2, HCO3- and Na as the most effective variables in reflecting groundwater quality. Factor analysis also shows high TH, Na+, and HCO3-. Aquifer water resources are divided into three separate groups. The first group (with 97% similarity) receives the most impact from floodwater spreading and artificial recharge, and the other two groups (with 93 and 70% similarity) are located in the marginal areas or outside the floodwater spreading system. Despite poor management and uncontrolled discharge of the aquifer, at least in the central parts of the aquifer, which are more affected by artificial recharge by floodwater spreading, groundwater quality is more desirable.
    Keywords: Aquifer, Chemical analysis, Electrical conductivity, GarehBygone
  • Zeinab Hazbavi *, Morteza Gherachorlo Pages 45-59
    This study was conducted with the aim of understanding the temporal and spatial variations of groundwater levels in the Meshgin Plain Aquifer, located in Ardabil Province, with the application of spatial statistics and temporal regression and using groundwater depth data on an annual scale from 2007 to 2016. In order to achieve the optimal method of zoning spatial changes in groundwater level, a comparison of different interpolation methods including Radial Basis Functions (RBFs), Inverse Distance Weighted (IDW), and Kriging (KRG) based on cross-validation was used. In addition, regression relationships between groundwater level and the study years were fitted to determine how the data series ascended or descended. A comparison of interpolation methods based on cross-validation showed that the root mean square error (RMSE) of RBF, IDW, and KRG methods were 21.98, 22.85, 22.57 in 2007; and 23.45, 27.88, 26.25 in 2016, respectively. Therefore, the RBF method with the lowest estimation error due to the power applied to scattered data and low sampling points in both years was selected as the optimal method for estimation of groundwater level in the aquifer. The weighted average of groundwater table loss was calculated as equal to nine meters. Furthermore, the iso-decline map of groundwater level was indicative of a decrease in groundwater level in the western half and its increase in the eastern half of the aquifer which is related to anthropogenic factors (withdrawal of groundwater in agricultural lands). In general, it can be stated that the accuracy and efficiency of interpolation methods depend on the region and data characteristics. In the case of Meshgin Plain Aquifer, the discharge factor has been more effective than the recharge factor in annual fluctuations of groundwater level. Accordingly, it is necessary to establish a balance between the pattern of cultivation and irrigation and the pattern of spatio-temporal variations of groundwater level in managerial plans for Meshgin Plain Aquifer.
    Keywords: Groundwater Resources, Interpolation methods, Meshghin plain, regression, spatial distribution, Variability
  • Mozafar Soltaninezhad, Ali Akbar Mehrabi *, Hassan Ahmadi Pages 60-70
    The most important goal of watershed management is soil and water conservation, flood reduction, and vegetation enhancement. Analyzing and evaluating the performance of watershed management measures, like other development projects, seems necessary for their economic justification. In this study, in order to evaluate the effectiveness of watershed management measures in Manojan city, Kerman. Quantitative methods include double mass curve, flow continuity curve, and hydrological regime. Qualitative methods include face-to-face interviews and completing a questionnaire. Also, the economic evaluation of these projects was performed using two criteria of net present value (NPW or NPV) and profit to cost ratio (B/C). For this purpose, data related to rainfall and runoff in the years before and after the implementation of the place, and questionnaires were collected and analyzed using Excel and SPSS software. The results showed that the double mass curve shows the positive effect of watershed management on decreasing runoff rate and the current continuity curve shows the relaxation of the flow and the effect of these measures in reducing peak discharges. Qualitative results also indicate that 80.58% of people in the region believe that watershed management measures had positive effects and 19.42 no positive effects. According to NPW and B/C criteria, watershed management measures implemented in Manojan city have economic justification and have a positive economic impact. In general, the positive effectiveness of watershed management measures in soil and water protection in the study area has been confirmed qualitatively and quantitatively.
    Keywords: B, C, Hydrological Regime, Manojan, NPW, watershed
  • Mohamad Ali Zakeri, Seyed Khallagh Mirnia, Hamid Reza Moradi * Pages 71-87

    Given Iran's location in the dry belt of the world and the lack of a comprehensive and accurate assessment of water security in the country, the study of variability in this category as one of the important dimensions of national security to develop appropriate management models seems important and inevitable. The present study aims to investigate and evaluate the water security in the large watershed of Central Plateau due to its large size and high population in terms of eight important sub-indicators including per capita renewable water resources, the intensity of water use, water productivity, investment in water infrastructure, water quality, access to drinking water and water pollution management, green cover changes and changes in large water bodies were established and implemented over a 20-years with 5-year intervals (1996 to 2016). The calculated values ​​for water security are 0.356, 0.330, 0.363, 0.291, and 0.291 respectively for 1996, 2001, 2006, 2011, and 2016 and the average during the twenty years of research was 0.326 units. The results also show that per capita renewable water resources and index of water use have the greatest impact on water security based on the prioritization of factors affecting water security. It is necessary to establish sustainable management of water resources while taking into account political, social, and economic requirements and paying attention to the issue of water security by the executive and legislative bodies in order to promote national security to establish a proper balance in the use of water resources and water security and Consequently, national security will be improved.

    Keywords: Comprehensive Water Resources Management, national security, Socio-economic, Sustainable development, water diplomacy, water policy
  • Siavash Mohammadi Bigdeli, Saeed Malmasi *, Mozhgan Zaeemdar, Mehrdad Zamanpoore Pages 88-100
    Climate change in lakes and reservoirs is one of the most critical issues facing human society today. Rising temperatures, melting ice in the North Pole, and the disappearance of ice sheets in Antarctica are some of the effects of climate change on earth. The present study intends to evaluate the trend of climate parameter changes in Abadeh Tashk station in Tashk catchment area using the Mann-Kendall test and using canESM2 output, one of the paired climate change models 1CMIP5 based on RCP 2.6 scenarios. And RCP4.5 and RCP8.5 to evaluate temperature changes in the period 1990-2020-2100 temperature changes in Abadeh Tashk station. The results showed that the decreasing trend of precipitation is significant but the temperature and evaporation trends are not significant. Scenario results showed that the average maximum temperature in the three scenarios for the study period will increase. Given that the general trend of rising temperatures is on the rise, it can be said that the trend of climate change in the basin is serious.
    Keywords: Can ESM2, Climate change, Mann-Kendall test, scenario, making, Tashk catchment
  • Elham Rafiei Sardooi * Pages 101-118
    Landslide, as one of the most important natural hazards, causes financial losses and destruction of natural resources, every year. Rabar area, located upstream of Halilrood watershed, is prone to landslides due to the presence of marl formations and hence, a high amount of sediment has entered the Safa reservoir in Rabar city. Therefore, the purpose of this study is to zone this environmental hazard using convolutional neural network (CNN), support vector machine (SVM) and evidential belief function (EBF) models in Rabor region. To achieve this purpose, the parameters of altitude, slope, and distance from the fault, geology, land use, soil type, Normalized Difference Vegetation Index, and distance from the river were used. Then, using the data of the Geological Survey of Iran and field observations using GPS, a landslide distribution map was prepared as a dependent variable. There were 70 landslides, 49 (70%) of which were used for simulating and 21 (30%) for model validation. The results obtained from the validation of the models using the ROC showed that the AUC values for CNN, SVM and EBF models were 0.987, 0.958 and 0.899, respectively. Overall, the results showed a satisfactory correlation between the landslide data available in the area and the landslide susceptibility maps and the deep learning model of  the convolutional neural network had a higher performance compared with the other two models. Finally, the landslide susceptibility map was classified into four classes: low, medium, high, and very high susceptibility. According to the results of all models; the central, southeastern, and southwestern parts of the study area have a high and very high landslide risk. Carrying out appropriate designs such as retaining walls, preventing water infiltration, appropriate drainage, planting vegetation suitable for the environment, and landslide-prone slopes and etc can be appropriate in preventing and controlling this hazard.
    Keywords: convolutional neural network, Evidence Belief Function, Geographic Information System, simulation, Support Vector Machine